Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія - http://nosadm.cg.gov.ua/old

05 серпня 2019

Інформує Носівське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Чернігівській області

 

У відпустку з чотирилапим другом: правила оформлення документів для перевезення домашніх улюбленців

Перш ніж брати квиток на чотириногого члена сім'ї, переконайтеся, що все в порядку з його документами. Ветеринарний паспорт, чіп та щеплення – основні вимоги для перевезення домашнього улюбленця за кордон.

Якщо тварина ідентифікована за допомогою чіткого татуювання і наявні документи, які підтверджують, що татуювання було зроблено до 3 липня 2011 року, ідентифікація вважається відповідною нормам ЄС, тому чіпування не є обов'язковим і може робитися на розгляд власника тварини. Чіпувати тварину та отримати ветпаспорт міжнародного зразка можна у Чернігівській міській державній лікарні ветеринарної медицини або приватних закладах ветиринарної медицини. Для отримання міжнародного ветсертифікату потрібно зробити тварині щеплення від сказу не пізніше, як за 30 днів до отримання документа.

В країнах ЄС вимагають додатково надати титри антитіл на сказ, які повинні бути зроблені не пізніше, ніж за 30 днів після дати вакцинації і не пізніше ніж за три місяці після проведення щеплення  У ветклініці беруть необхідні зразки крові , які надсилаються у Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Аналіз коштує понад 2000 грн. Після отримання результату за кордон можна виїжджати не раніше, ніж через три місяці. Отритмана довідка дійсна протягом року.

За три дні до від'їзду на підставі ветеринарного паспорта власник тварини повинен отримати в Чернігівській міській державній лікарні ветеринарної медицини ветеринарне свідоцтво №1, яке у ветконтролі аеропорту міняють на міжнародний ветеринарний сертифікат. Він діє лише 3 дні, тому на зворотному шляху процедуру потрібно повторити в державній ветеринарній клініці країни перебування.

Крім необхідних документів, також рекомендують мати довідку, написану в довільній формі, про відсутність племінної цінності тварини. Довідку можуть видати в кінологічній організації або клубі. Але до обов’язкових цей документ не належить.

Памятайте, що в різних країнах є свої нюанси, які потрібно враховувати і ретельно моніторити перед від'їздом. Так, наприклад, до країн ЄС не можна привезти кота або собаку, яким менше шести місяців, а ось якщо ви летите в ОАЕ, то котів, собак і птахів можна перевезти лише як декларований вантаж через дозволені аеропорти і обов'язково в супроводі визначених документів. А ось до Туреччини не можна приїхати з більше, ніж двома тваринами.

Різні авіакомпанії також мають обмеження на перевезення тієї чи іншої породи

тварини. Десь, наприклад, не можна перевозити перських кішок, собак пекінесів, оскільки їх короткі носові ходи роблять їх особливо уразливими для нестачі кисню та теплового удару.

Все це прописано у правилах ввезення домашніх тварин. Тому, збираючись за кордон, потрібно ретельно вивчити правила країни, яку ви плануєте відвідати, і безпосередньо правила перевізника, послугами якого вирішили скористатися.

 

Поради споживачу: як обрати безпечне та якісне морозиво

Як відомо, найпопулярніший десерт серед дорослих і дітей – морозиво. Щоб вгамувати спрагу і смачно перекусити і при цьому не зашкодити здоров’ю, треба вміти обирати якісний продукт. У магазинах представлена велика різноманітність цього продукту: вагове, фасоване, з різними смаками, а найголовніше з різним складом, на що слід звертати увагу в першу чергу.

Пересторогою для споживача повинен бути напис «ТУ» на упаковці (технічні вимоги), оскільки цей продукт не відповідає ДСТУ і це означає, що виробник може додати до складу продукт, непередбачений державним стандартом. Чи якісна ця добавка, сказати  ніхто не може.
На сьогоднішній день в Україні морозиво виготовляється за 3 держстандарти (ДСТУ) і вони скасовують будь-які технічні вимоги (ТУ). Тому пропонуємо вживати морозиво, яке має позначки держстандарту:

ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір»

Цей стандарт контролює якість молочного та вершкового морозива, а також пломбіру. Виготовляються вони виключно з молока й продуктів його переробки з/без натуральних наповнювачів, харчових добавок, ароматизаторів. У нього заборонено додавати рослинні жири. Морозиво має бути густе за текстурою.

Вміст жиру в молочному морозиві становить від 0,5 до 7,5 %, у вершковому — від 8 до 11,5 %, а в пломбірі — 12–20 %.

ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід»

Поширюється на чотири види морозива:

  • Плодово-ягідне. Виготовляється з плодово-ягідної сировини з додаванням цукрового сиропу.
  • Сорбет. Виготовляється на основі цукрового сиропу з натуральними ароматизаторами й барвниками.
  • Морозиво-лід (або заморожений сік). В його основі — фрукти, ягоди, чай, кава, какао, натуральні барвники та ароматизатори.
  • Шербет — плодово-ягідне морозиво або лід, які виробляють із додаванням молочного, вершкового морозива або пломбіру, а також морозива з комбінованим складом сировини.

ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини».

Це морозиво, в якому молочні жири замінюють рослинними, і це є законно. Таке морозиво «видає» себе водянистістю та тим, що швидко тане.

Обравши для себе певний вид морозива, необхідно звернути увагу на його упаковку. Текст на упаковці морозива читати слід просто-таки обов’язково.. На ній повинні бути зазначені:

  • назва та повна адреса виробника;
  • маса нетто;
  • калорійність та поживна цінність із зазначенням кількості білків, вуглеводів і жирів на 100 грамів продукту;
  • склад;
  • номер партії, умови зберігання та кінцева дата споживання або дата виробництва.

Якісним терміном зберігання для молочного морозива є місяць-півтора, для вершкового морозива - півтора-два місяці, для пломбіру - від двох до трьох місяців. Воно може зберігатись при температурі від -18 до -12 градусів.

Купивши морозиво, ви можете перевірити його вдома. Якщо воно при таненні виділяє густу молочну піну — це переважання молочних жирів. Водяниста структура говорить про наявність у морозиві рослинних жирів.  

Заморожений лід найбільше полюбляє малеча, адже це морозиво приваблює яскравими кольорами та приємним смаком. Тож варто звертати увагу на склад продукту, аби вберегти себе від шкідливого впливу таких барвників: Понсо 4R (Е124), тартразин (Е102), «сонячний захід» (Е110). Вони можуть викликати гіперактивність вашої дитини. Безпечними барвниками вважаються: бетаніни, антоціани, хлорофіли, аннато.

Окрім складу, потрібно звертати увагу на вигляд смаколика. Якщо упаковка розірвана, а морозиво пом'яте, вкрите інієм або м'яке, його краще не купувати, оскільки це свідчить про те, що морозиво пройшло відтаювання. У повторно замороженому продукті можуть розвинутись бактерії, які загрожують серйозним отруєнням.

Тож, обирайте продукти відповідально та смакуйте із задоволенням!

Що треба знати про стафілокок?

За частотою випадків саме стафілококове отруєння посідає перше місце серед харчових отруєнь. Причина його виникнення –  потрапляння в організм ентеротоксину, що виділяється Staphylococcus aureus (Золотистий стафілокок). Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока - отруєння настає у 90%, що вживали заражену їжу.

Що таке стафілокок та як від нього вберегтися? Стафілококи оточують людину всюди: вони присутні в пилу й одязі, на поверхні предметів, у дрібних бризках слини, що потрапляють у повітря при кашлі або чханні. Здебільшого вони трапляються на поверхні шкіри, носоглотці, у кишечнику людини, формуючи так звану мікрофлору організму.

Стафілококи можуть розвиватися за температури від 10 до 45°С. Ці бактерії спор не утворюють, тому їх легко знищити при належному тепловому обробленні харчових продуктів. Зазвичай клітини стафілококів гинуть при 70-80°С, однак деякі види витримують нагрівання до 100°С. Розвиваючись у харчових продуктах, стафілокок може виділяти особливий вид токсину – ентеротоксин, що діє на кишечник людини. Ентеротоксин термостабільний, для повного його руйнування необхідне двогодинне кип'ятіння.

Джерелом стафілококової токсикоінфекції є зазвичай такі харчові продукти: м'ясні та рибні страви, молоко, сир, соуси, пудинги, але основним продуктом є кондитерські вироби з кремом. У молоко інфекція може потрапити з вимені корів, хворих на мастит. Свіжа риба і птиця зазвичай не містять стафілококів, але можуть бути заражені під час забою або при післязабійному обробленні.

Забруднювати харчові продукти стафілококом також можуть люди, хворі на ангіну, катар верхніх дихальних шляхів, гнійничкові захворювання шкіри.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області наголошують на дотриманні наступних правил, аби знизити вірогідність накопичення стафілокока в харчових продуктах:

  • дотримуватись встановлених термінів реалізації швидкопсувних продуктів;
  • дотримуватись правил особистої гігієни (чистий спецодяг, гумові рукавички);
  • прибирати приміщення, чистити та дезінфікувати інвентар (обладнання, посуд, предмети побуту) як на виробництві, так і в домашніх умовах;
  • своєчасно проводити медичний огляд людей, які пов’язані з приготуванням їжі;
  • регулярно здійснювати клінічний огляд тварин та періодичні лабораторні дослідження (зокрема корів на субклінічний мастит) та, за потреби, своєчасно лікувати їх;
  • відсторонювати від роботи осіб, які страждають на діарею та простудними захворюваннями, ангінами, фарингітами, фурункульозом або мають інфіковані рани;
  • обов’язково піддавати тривалій термічній обробці продукти під час приготування;
  • уникати купівлі харчових продуктів у невстановлених місцях і торгових точках, не забезпечених холодильним обладнанням.

Пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!